Wat is haptonomie?
Haptonomie is de leer van het tasten en voelen, de huid is het zintuig dat we hiervoor gebruiken. Bewust nemen we het meest waar via de ogen, de oren en de neus, maar onbewust nemen we veel waar via de tast. Dit voelend waarnemen is erg belangrijk want het bepaald ons welbevinden. 
Met haptonomie proberen we een balans te vinden tussen het denken en voelen. Hieruit ontstaat vertrouwen in jezelf, in anderen en in de toekomst. Dit vertrouwen is de basis voor het ervaren van rust en zekerheid in jezelf.

Waarom haptonomie?
De mens wordt geboren als een voeler, later als hij zich ontwikkeld komt het denken er bij. Vaak reageren mensen op basis van het ontwikkelde denken. Deze gedachten zijn aangeleerd en gebaseerd op ervaring. Ons gevoel is echter gebaseerd op de beleving van het moment en komt het dichts bij de werkelijkheid. Veel dingen zijn ons aangeleerd. `Hoe het hoort`en wat we verplicht zijn. Dit kan verwarrend werken. We doen vaak dingen op grond van ons verstand, maar we voelen ons er niet goed door. Belevenissen die je diep raken kan je alleen verwerken door de daarbij horende gevoelens in een veilige omgeving te beleven en verwerken. Wanneer dingen onverwerkt zijn of je gevoellens te weinig ruimte krijgen kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals pijn, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen en andere vervelenden emoties die wij geen plaats kunnen geven. Die emoties zijn bijvoorbeeld kwaad worden zonder reden of in huilen uit barsten. Haptonomie brengt gevoel en gedachten met elkaar in balans en helpt bij het verwerken van onverwerkte emoties.

De haptonoom
De haptonoom zal proberen om de gevoelens die je met je lichaam kunt waarnemen in kaart te brengen. Door te leren naar de taal van je lichaam te luisteren en dit te verstaan kan je gevoelens herkenen en kom je te weten:

·        Waar sta ik.
·        Wat wil ik.
·        Wat vind in fijn.
·        Waar liggen mijn grenzen.
·        Wat betekenen werk, relaties, en omgeving enz voor mij.
 
Het voelend ervaren wijst vaak de weg naar hoe je alles zou willen. Het verstand en het gevoel moet samen in balans komen om goede beslissingen te nemen. Wanneer gevoel en verstand in balans zijn ontstaat er vertrouwen en rust. Dit is de basis voor een gelukkig en stabiel bestaan.
 
Als haptonoom probeer ik gevoelens helder te maken en de balans tussen voelen en denken te herstellen.
 
 
 

Fysiotherapie van der VlietFysiotherapieSpecialisatiesTherapeutenVergoeding & TarievenContact & OpeningstijdenIntramed portaal