Wat is handrevalidatie?
Nederland telt jaarlijks ruim 70.000 gevallen van handletsel door een ongeval, nog afgezien van de aangeboren en verworven handletsels. Dat heeft vaak grote gevolgen voor de dagelijkse activiteiten zoals bij voorbeeld schrijven en brood smeren. Goede behandeling van handletsels vraagt om een specifieke kennis. Handtherapie is een specialisatie van fysiotherapie en ergotherapie, zij zijn deskundig op het gebied van pols en hand aandoeningen en hebben daarvoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd waarbij o.a. anatomie, wondgenezing, littekenbehandeling, oefentherapie, het verstrekken van (tijdelijke) spalken tot de kennis behoren. Om een optimaal resultaat te kunnen bereiken is er nauwe samenwerking tussen de handtherapeuten en de diverse medische specialismen.
 
Waarom handrevalidatie?
Letsels aan de hand kunnen grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse functioneren. Een op het oog klein letsel, zoals een gebroken vinger, kan er al voor zorgen  dat u alledaagse bezigheden zoals handelingen op het toilet, het opendraaien van de kraan of het vasthouden van een lepel niet meer kunt doen. Daarnaast kunnen handletsels zeer confronterend zijn. Uw handen zijn, net als uw gezicht, voor iedereen direct zichtbaar.

Wat doet de handtherapeut?
In de eerste plaats zal de handtherapeut, samen met u, bekijken wat er nodig is om uw hand zo goed mogelijk te laten genezen. Daarnaast leert u de hand opnieuw te gebruiken, zodat u uw dagelijkse bezigheden en uw werk weer kunt doen. Zo nodig wordt er gekeken of er aanpassingen nodig zijn aan uw werk, of aan de door u gebruikte gereedschappen.Als gespecialiseerd handtherapeut werk ik samen met het handenteam van Ziekenhuis Rijnstate om een zo optimaal mogelijke behandeling te kunnen geven.
 
Veel voorkomende handletsels
  • Ziekte van Dupuytren
    Ook wel koetsiershand genoemd. Een aandoening van huid en onderhuids bindweefsel in de handpalm, waardoor er een dwangstand van één of meerdere vingers kan ontstaan.  
  • Buigpeesletsel
    De pees die de vinger laat buigen is gescheurd, zodat de vinger niet kan buigen. 
  • Strekpeesletsel
    De pees die de vinger laat strekken is gescheurd, zodat de vinger niet kan strekken. Dit kan op verschillende niveaus in de hand een verschillende uitwerking hebben. 
  • Malletfinger
    Een afscheuring van de strekpees van het laatste vingerkootje, waardoor u dit kootje niet meer zelf kunt strekken. 
  • Boutonnière
    Ook wel knoopsgatmisvorming genoemd. Een dwangstand van de vinger, met het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje in gebogen stand, en het gewrichtje tussen het tweede kootje en het eindkootje in overstrekte stand. 
  • Triggerfinger
    Ook wel snapping finger of springende vinger genoemd. Door een verdikking van de pees of peesschede glijdt de pees niet goed. Dit geeft blokkeerklachten bij buigen en strekken. 
  • Carpaal Tunnel Syndroom
    Een carpale tunnelsyndroom is een beklemming van een zenuw in de pols. 
Meer informatie
Klik op een van de volgende links voor meer informatie over handtherapie en handrevalidatie.
 
Nederlands Gezelschap voor Hand Therapie
Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie
Federation of Societies for Hand Therapy
Diakonessen huis Zeist
Handen Team Zeeland

 
 
 
 
 
 
 
Fysiotherapie van der VlietFysiotherapieSpecialisatiesTherapeutenVergoeding & TarievenContact & OpeningstijdenIntramed portaal