Wie is de Psychosomatisch Fysiotherapeut?
Alida van den Berg is de Psychosomatisch Fysiotherapeut
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Iedereen heeft wel eens last van spanningen, dat is normaal. Maar als deze spanningen lang duren of extreem zijn, kunnen er spanningsklachten ontstaan, waarbij er sprake is van zowel psychische als lichamelijke overbelasting. Deze klachten uiten zich bijvoorbeeld in de vorm van nekklachten, hoofdpijn, hyperventialtie, angstklachten, overspannenheid, depressie, slaapstoornissen en R.S.I. Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van spanningsklachten is voor iedereen verschillend. Bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden in het leven kunnen zorgen voor een [tijdelijke] verstoring van het geestelijke- en lichamelijk evenwicht . Voorbeelden zijn: grote werkdruk, conflicten, relationele problemen, verlies van dierbaren en ernstige ziekteprocessen.
Wat is eraan te doen?
Een ander kan de problemen niet oplossen. Wel kan iemand geholpen worden om de oorzaak van de spanningsklachten te vinden, het spanningspatroon te [her]kennen en leren om te gaan met de spanningen. Soms is dit al voldoende om de spanningsklachten te doen verdwijnen of in ieder geval te verminderen. De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.
Waaruit bestaat de therapie?
De eerste keer wordt de hulpvraag geïnventariseerd. Het bestaat uit een gesprek om een antwoord te vinden op de vragen als: Wat is de klacht? Waar komt de klacht vandaan? Wat wil ik anders? Wat heb ik hier voor nodig?
Aan de hand van dit gesprek stellen we een behandelplan en behandeldoelen op.
In de therapie die volgt worden er bv oefeningen aangereikt om anders met de spanning om te gaan en rust te kunnen vinden. “Autogene training” en “ontspannen na aanspanning” zijn hier voorbeelden van.
Ook worden ademhalingsoefeningen, aandachtstraining en communicatieve massage gebruikt bij deze vorm van fysiotherapie.
Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderproces.
Praktische zaken
De behandeling duurt een half uur. De psychosomatische fysiotherapie valt onder de noemer fysiotherapie. De vergoeding geldt daarom ook op dezelfde wijze. Op uw polisblad kunt u kijken hoe u bent verzekerd voor fysiotherapie.
Meer info?
Kijk ook eens op een van de websites van onze beroepsverenigingen of op de website van het DAS netwerk:
N.F.P.
Specialistenvereniging voor psychosomatische fysiotherapie
K.N.G.F.
Beroepsvereniging voor fysiotherapie
DAS
Depressie-Angst-Spanningsklachten Netwerk Duiven Westervoort